РОДОПСКИ ПАТАТНИК
Има няколко варианта да си направите родопския пататник. Някои даже го правят с кори за баница, но това по-скоро е родопски клин, а не пататник. Аз ще ви разкажа за варианта, който съм видял от една баба от едно смолянско село.
Нужните продукти:
- килограм картофи;
- едно яйце;
- джоджен (или друга подправка по ваш вкус);
- сол на вкус
После ще развием и различни варианти.
Картофите ги настъргаваме на средно ренде. Поизцеждаме ги леко от водата и омесваме с едно яйце, подправката и солта.
Навремето бабата си имаше нещо като сач и "наплескваше" хубаво тази смес върху намасления сач и слагаше на огнишето да се изпече. После успяваше "да го приплъзне" върху една голяма чиния и да го обърне отново върху сача за да се изпече и от дргата страна. Ние обаче имаме си сач, ама си нямаме огнище, пък и печката ни пече и от долу и от горе, затова модернизирах малко изпичането.
И така ... върху една малка тавичка слагам хартия за печене и отговоре с "припляскване" успявям да разнеса сместта, така че хем да я уплътня хубаво, хем да я разнеса равномерно. Гоня дебелина около един пръст (ако ме питате мен не го правете много дебел). Слагаме тавичката във фурната на най-долното ниво и изпичаме от долу. За съжаление аз готвя на око и никога не засичам време, но ако ви трябва критерий отгоре сместта хубаво е "изсъхнала". След това премесваме на по горно ниво и пускаме фурната отгоре и печем и отгоре. И в двята случая (отдолу и отгоре) печем на около 200 градуса.
И сега обещаните варианти:
- във варианта показан на снимката съм добавил сирене и праз лук, а когато тръгнах да го печа отгоре да наръсих настърган кашавал;
- в сместта може да добавите и домат и мляна червена чушка - и изобо нямате никакви проблеми да добавяте сухи продукти, които ще подобрят вкуса според вашите изисквания;
- картофите имат достатъчно нишисте и по време на пости може да пропуснете яйцето - ако искате да имате по-голяма сигурност добавете например нахутено брашно или пък смлян нахут от консерва.
Приятен апетит !
Приятен апетит !
Пататникът е много вкусен. Преди години ми се наложи да поживея в Родопите няколко месеца и хазяйката всеки ден ми печеше пататник :) Тя му слагаше сирене, яйце и чубрица :)
ОтговорИзтриванеВкусен е много! Яла съм и аз нейде из Родопите правен по описания начин.. Чудя се дали в моите домашни условия ще постигна същия вкус?
ОтговорИзтриванеЗнам, знам.. ако не пробвам, няма начин как да разбера :-D
Поздрави, дядо хаджия! Бъди здрав :-)
Обожавам го!
ОтговорИзтриванеАз го правя в тиган на котлона, най-ми харесва ако има капак тигана, ама и без капак става - на бавен огън, за да се увари хубаво и отрътре :)
Ааааааа, вие сте жестоки бе, не мислите ли, че някой може да ви прочете сутрин преди закуска......оооооох, стомахчето ми, как ще издържи до довечера...
ОтговорИзтриванеАз си го направих днес.Картофите,лукът ,яйцето,чушка /зелена на ленти /сиренето и подправките, като черен пипер, чубрица, риган и в добавка .... всеки слага по вкуса си каквото иска са ясни :)После го разстлах в на мазнения тиган и го задуших под капак от едната страна, като стана готов го обърнах и отгоре сложих кашкавал и пак задушавах....после добавих и беконче без тлъстинки/става и с пушен кремвирш/и пак задушавах....Накрая изсипвайки го го превих като омлет-сложих си го в чиния и с прясно нарязаните краставици и домати с лук и сиренце поляти с олио и оцет си изядох и пръстите!:) Да ви е сладко на всички и да усетите уникалния вкус ,който получих и Благинката на небцето и стомахчето ми :)))
ОтговорИзтриване