Голяма част от тези материали са публикувани в разширен вариант в личната ми страница:

http://www.poptolev.bg

вторник, 22 декември 2009 г.

КАРТОФЕНА ПЪРЛЕНКА



КАРТОФЕНА ПЪРЛЕНКА





Идеята за това ястие ми дойде от родопските пататници. Не съм сигурен дали е моя или и някой друг я е правил вече, защото няколко дни след като я публикувах в един от известните форуми споделиха, че са я видяли и на екран в едно известно сутрешно телевизионно предаване. Но както и дае ако и някой друг се е сетил преди мен и я е споделил нека да ме извини, че я повтарям.



Та значи трябват ви около 3-4 голями картофа, които обелвате, измивате и нарязвате на много тънко като за чипс. Аз си имам едно ренде (не е на Вьорнер) та ги минах през него, ама ако пък не ви се играе пробвайте да ги рендосате на едро.

Ако те сте в пости може да си приготвите и сирене (него го натрошвайте) и при всички случаи любимите ви подправки (аз ползвах чубрица, шарена сол и чесън на прах).

Имате два варианта да я приготвите:

ВАРИАНТ І: В микровълновата печка поставяте директно върху чинията лист хартия за печене. Нареждате един пласт картофи като ги застъпвате помежду им. Така като ги застъпите нишистето на картофите после ще ги спои (залепи). Наръсвате със сирене и подправки и отгоре нареждате втори пласт от картофите. и отгоре ръсите с подправките. По желание всеки слой от картофите може да вамажете с олио (аз ги намазах с четка), но това не е задължително. Пластовете не трябва да са дебели. Като ги наредите ги понатискате лекичко. Пускате печката на максимална мощност за около 7-8 минути или докато горния слой картофи леко покафенее. Приготвяте си втори лист хартия за печене. Слагате върху пъренката, хващате двата листазаедно изваждате ги от печката, обръщате и връщате обратно. Така долния слой сега ще стане горен. Наръсвате и него с подправките и пускате за още около 7-8 минути.

ВАРИАНТ ІІ: Печенето става в тава за печене, във фурната на печката по описания начин. Там вече трябва да си познавате печката затова време няма да ви кажа. На средна температура в средата на печката отгоре и отдолу, докато горния слой картофи покафенее. Проверете дали и отдолу са се изпекли или само са се задушили. Ако са се задушили повторете номера с хартията за печене и обърнете пърленката.

ВАРИАНТ ІІІ: На огнище в сач. Е те това вече е класика и носталгия. Тук обаче няма хартия за печене, а се намазва сача с мазнина. Като се запече хубаво отдолу се опитваме да обърнем пърленката да се запече и от другата страна.

Имате всякакви възможности за плънка - тук ви предложих сирене, но избора си е ваш. А може да я приготвите само от един слой без никаква плънка.

Приятен апетит !



Няма коментари:

Публикуване на коментар