Голяма част от тези материали са публикувани в разширен вариант в личната ми страница:

http://www.poptolev.bg

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

ИДЕЯ ЗА КРЕМ-ЯХНИЯ

ИДЕЯ ЗА КРЕМ ЯХНИЯ



Този път няма да има рецепта, а ще говорим за идея. Иначе на снимката виждате телешка крем-яхния с боровинки.

Всъщност такава яхния естествено може да сготвите с всякакво месо, а защо пък не и без месо като го заместите да кажем с някакъв зеленчук.

И така на вас оставам да прецените, как ще приготвите месото до пълна готовност. Ще го варите ли (както аз направих с телешкото), ще го печете или пържите - това няма никакво значение, стига да сте го приготвили според вашите вкусови предпочитания.

Отделно обаче сварете картофи, моркови и други подходящи за сезона зеленчуци (аз съм прибавял и тиквички и карфиол и зелени чушки и каквото имам естествено). Количеството и съотношението естествено пак зависят от вашите вкусови качества, но аз ви препоръчвам картофите и морковите да са водещи.

След като сварите зеленчуците ги пасирайте (не го правете обаче на бързи оброти, защото пюрето ще стане нещо подобно на желе или мека гума). Тъй като морковите в пасиран вид са трудно разтворими капнете няколко капки алкохол (аз работя с вино) и пак разбъркайте пюрето.

Към готовото пюре добавете настъргани пресни домати (ако пък нямате не повече от една две супени лъжици доматено пюре) и една или две чаени лъжици (с връх) захар. Хубаво разбъркваме да стане хомогенна смес.

Сега се връщаме в тенджерата. Нарязваме няколко глави лук. Желателно да е на едро - може на кръгове даже (в моето семейство имаме "противник" на лука и затова на снимката той не се вижда тъй като е нарязан на ситно). Малко олио се загрява и в него слагаме лука като го оставяме да се позапържи съвсем леко и веднага добавяме вода, колкото да го покрие и оставяме лука хубаво да се задуши (би било добре да добавим да кажем някаква зеленчукова подправка - например от тази на Маги или пък бульон). Като се задуши лука прибавяме при него вече приготвеното месото и дето викат бабите го оставяме колкото да го хване огъня демек с едно две завъртвания (разбирай разбърквания). Този етап е на бавен огън. Да не включите котлона на шест и да овъргаляте ситуацията. И въобще това ястие се готви на бавен огън.

Сега ... точно в тази фаза започва едно кършене на ръце, колко аджиба да е водата, че видите ли да не се разреди пюрето после и вместо на крем-яхния да го направим например на супа. Ама хич не му се притеснявайте, турете си ако искате и два литра вода никакъв проблем. Само, че като се свари лука и месото махате цялото количество вода. После с нея пък разреждате пюрето до необходимата гъстота и продължавате напред. А какво да правим с останалата вода ли ? Ама тя останалата вода всъщност се е превърнала в един лек бульон. А ... видяхте ли, сега ако трябва и да обяснявам за какво може да се използва този бульон ще трябва да открием друга тема.

Сега пък идва ред на пюрето. Ако е много гъсто взимаме от бульона в който са се задушвали лука и месото и леко разбъркваме и после пюрето отива в тенджерата. Веднага добавяме подправките (аз работя с босилек или мащерка, вие си сложене това което предпочитате). Пробваме на сол и оправяме и тази ситуация ао е необходимо и някъде така след 4-5 минути махаме от огъня.

Това ястие може да се приготви и като вариант за сос. Тогава в него няма месо, а лука се нарязва много на ситно. Ако имате останали от предходната вечеря например пържени кюфтета или пък да речем наденица на скара, а може би и сварени кренвирши - ето ви един вариант за обоготяване на асортимента.

Аз правя варианти, в които добавям боровинки или сухи сини сливи. Боровинките всяко лято жена ми ги измива порцира и слага в камерата на хладилника, защото у нас са на почит и се им намираме някакво приложение. До скоро бяха хит в разните сладкиши, ама от година две насам им намерих приложение и в ястията.

Независимо, че ползваме пюре от картофи и моркови няма проблем в ястието да прибави сварени едро нарязани такива. Ако си падате пък към по екзотичните ястия, направете пюрето изцяло от моркови и червено цвекло (тук съотношението е 3:1 в полза на морковите). Ейййй ... ама ако знаете как вървят сварени яйца разполовени на две и залети със сос от моркови и цвекло ... идея си нямате. Ама знаете ли, ако пък смело сложете и една лъжица горчица какъв вкус се получава.

Ето ви един друг вариант:

 

Това е пилешкия вариант. Този е с гъби. Между другото понеже част от картофите по желание на децата трябваше да ги оставя в манджата, този път в пасирането превес имаха морковите и добавих топено сирене (5 триъгълничета). Този сос наистина е неуписуем и ви го препоръчвам.


Приятен апетит !



2 коментара:

  1. Идеята е също толкова важна, колкото и самата рецепта. Най-приятни, любими и вкусни са ястията, които търпят повечко вариации... :-)

    Вкусно е при теб, дядо хаджия :-) Драго ми е, че открих блога ти и ще посещавам и занапред с удоволствие кухнята ти!

    Поздрав и.. надявам се, нямаш нищо против, че те споменах в мойта страничка..?

    ОтговорИзтриване
  2. Много уютно изглежда тук! Едно такова домашно да ти стане, по чехли и на диванчето:)Мисля да поостана:)

    ОтговорИзтриване