Рецепти за козунак мното. Затова няма да давам такава. Тук ще опиша само технологията. Аз за месене ползвам машината за печене на хляб. Програмата за месене и втасване ми върши чудесна работа и ми е незаменим помощнки за месене. Всъщност отдавна спрях да ползвам машината с готови програми. Винаги съм комбинирал програмата за месене и втасване и тази за печене.
И тъй като моята машина няма настройки за подгряване, аз първо я включвам на програма за печене за 3-4 минути да се загрее.
1. Сипвам предвиденото мляко, 1 супена лъжица от предвидената захар, натрошвам маята (ако ползвам пресована жима мая) и брашно толкова колкото да се получи много гъста каша. И така оставям маята да се активира много добре, докато се получи ето такова състояние:
2. Разбивам хубаво захарта с яйцата, докато захарта се разтвори хубаво.
3. Разтопявам си мазнината (в случая ползвам масло, но предпочитам да работя повече със свинска мас при козуваците.
4. Три таблетки витамин С се поставят между един лист хартия и се натрошват до смилане:
5. След като се получи така нареченето заквасено тесто (маята се активира) добавям яйцата и захарта, отгоре сипвам по-голямата част от брашното, отгоре витамин С, солта и ванилията. И пускам програмата за месене. След като премине първото премесване преди програмата, я изключвам.
6. Пускам програмата за второто премесване и започвам да добавям предвидената мазнина лъжица по лъжица докато се поеме от тестото хубаво. Оставям и второто премесване по програма да си приключи.
7. Този път тестото ми беше по рецепта с голям обем.
Трябва да имате в предвид, че ако искате едно тестено изделие да втасва в контейнера, обема му преди втасвате трябва да е от 1/3 до 1/2 от обема на контейнера. Затова след като видях, че обема ми е голям прехвърлих тестото в друга тава и го превърли за втасване:
8. При втасване аз следя тестото да удво и обема си. Това ми е критерия за добро втасване. Ето го и тестото след втасване:
9. В ляво в дъното на горната снамка вече виждате приготвена и другата тава, в която ще пека козунака. Забелязвате вероятно, че съм я покрил с хартия за печене. Оформям си козуната и го прехвълям в тавата за печене, като лично мажа козунака с яйце и го ръся с захар още преди второто втасване.
10. Козунака отново отива във фурната за второто втасване. Пак докато удвои обема си, след което се пече в зависимост от възможностите и "поведението" на фурната.
Ами така правя аз козунаците. Приятен апетит.
И аз съм попадала на много рецепти, но повечето са ми изглеждали трудни за изпълнение. С хлебопекарна целта - козунак, ми изглежда по-достижима :))
ОтговорИзтриванеА витамин Ц-то защо се слага?
Признавам, че витамин С е моя добавка в рецептите за козунаци и някои погачи. Този витамин подпомага глутена и заздравява нишката на тестото. Така високата конструкция на тестото се запазва по здрава и издръжлива. Някъде пък съм чел, че този витамин се явява подобрител на тестото, ама какъв точно не помня.
ОтговорИзтриванеМного интересно, благодаря!
ОтговорИзтриване